Huanita

Autor:

Huan Valera

Prevod:

Katarina Krstić

Pismo:

Latinica

Format:

130mm x 205mm

Obim:

250 str.

Povez:

Mek

Napomena:

Pogovor napisao Vladimir Karanović

Odlomak knjige

Nema na zalihama

Compare
Podeli preko:

Huanita – Huan Valera

Roman Huanita okarakterisan je kao „poslednja klasična idila španske književnosti“. U sebi sjedinjuje elemente romana u nastavcima, romantizma i realizma, koji se prepliću tokom poslednje trećine XIX veka.

Valera meša fikciju i stvarnost, realno i maštu, propuštajući fiktivni svet kroz prizmu koja udaljava, estetizuje stvarnost i pomera njene očekivane granice…

Romanopisac u ovom romanu ne predstavlja stvarnost, već je oslikava; ne opisuje, već poziva, evocira; ne fotografiše stvarnost, već je sanja.

Valerina Andaluzija je „sanjana Andaluzija“, nerealna, posmatrana s distance, uz dozu podsmešljive ironije.

Likovi romana Huanita posmatrani su sa visine a kroz njih autor ima priliku da predstavi komične i zabavne strane života, poput Servantesa, kome se posebno divio i čijim se stvaralaštvom bavio tokom čitavog života. Po uzoru na Servantesa, Valera ističe groteskne aspekte likova, zasnovane na ideologiji minornosti, a uspeva i da ih ismeje ne izazvavši preterani bol, zabavljajući čitaoce slikom ljudskih slabosti.

Huan Valera ovim romanom pokušava da napravi spoj suprotstavljenih elemenata: tradicionalizma i modernosti; religioznosti i paganizma; klasicizma i demokratičnosti.

Neprestano mešajući ozbiljne situacije sa komičnim ili čak grotesknim, Huan Valera postiže svoj cilj: ovaj roman čitalac prati s osmehom na licu, koji često može biti širok i intenzivan.

Iz Pogovora knjige Huanita – Vladimir Karanović

Uprkos stavu mnogih kritičara i istoričara književnosti da je ovo kostumbrističko delo, slika običaja stanovnika Andaluzije, izvesno je da kostumbrizam u ovom romanu predstavlja samo jedan manje bitan konstitutivni element, budući da se nalazi u osnovi dela poput izbledelih
tragova (po rečima Virdžinije Vulf, predstavlja „odskočnu dasku romanopiscu da izvede salto“). Reč je o jednom intelektualnom, poetskom
i ironijskom romanu, klasičnog romanesknog okvira. Perspektiva koju autor zauzima usmerena je ka subjektivnoj predstavi likova, koji su opisani sa eksplicitnom ljubavlju i privrženošću (Amorós 2005: 308)…

Huan Valera biografija

Huan Valera Alkala-Galijano rođen je u Kordobi 18. oktobra 1824. godine. Pripadao je aristokratskoj lozi Panijega, budući da mu je majka bila markiza, dok mu je otac bio oficir liberalnog političkog usmerenja, što će znatno uticati na ideologiju mladog Huana. Valera je završio studije prava u Granadi i Madridu, dok je 1847. godine započeo diplomatsku karijeru. Službovao je u diplomatskim predstavništvima u Napulju, Lisabonu, Rio de Žaneiru, Drezdenu i Rusiji. Iako još uvek nije bio afirmisani i plodan pisac, postaje član Španske Kraljevske Akademije za jezik 1867. godine. Iste godine se venčao sa Dolores Delavat, devojkom koja je dvadesetak godina bila mlađa.

Nakon uspeha brojnih romana tzv. prve faze stvaralaštva (1874-1879), zbog nedostatka novca, Valera se vraća diplomatiji i političkom angažmanu. Odlazi u španske ambasade u Lisabonu, Vašingtonu i Briselu. Nakon povratka u Madrid 1888. godine, piše veliki broj značajnih književnih kritika. Poslednja diplomatska aktivnost bilo je mesto ambasadora u Beču, odakle se vraća 1895. godine zbog lošeg zdravstvenog stanja i sve lošijeg vida. Usledila je i druga faza romanesknog stvaralaštva (1895-1899). Preminuo je u Madridu, 18. aprila 1905. godine.

Meni

Huanita - autor Huan Valera

Huanita