NEMANJIĆI – TVORCI SRPSKOG DUHA I DRŽAVE

Dostupno

NEMANJIĆI – TVORCI SRPSKOG DUHA I DRŽAVE

Autor: Željko Perović

Dizajn korica: Vladimir Mančić

Format: 305 x 225

Obim: 400 str.

Puni kolor, tvrdi povez, šiveno,

zlatotisak na platnu

Pismo: ćirilica

Moguće plaćanje u više rata (puna cena).

Besplatna dostava.

Detaljnije

6 160,00 RSD

-20%

7 700,00 RSD

Više informacija

Knjiga „Nemanjići – tvorci srpskog duha i države” predstavlja nastojanje da se na što objektivniji način, pažljivim izborom istorijskih podataka, savremenom čitaocu predstavi vladarska porodica Nemanjića, skupa sa svim njihovim porodičnim nesuglasicama, državničkim i ličnim greškama, ali i pokajanjem, dubokim i iskrenim, kao i sa svim njihovim uspesima, dostignućima i velikim doprinosom srpskoj državi i narodu.

Prvi deo knjige „Od Nemanje do Vladislava“ čini delo svetog vladike Nikolaja Velimirovića, koje je ujedno najlepše ikada ispisano žitije Svetog Save. Drugi deo „Od Uroša Velikog do Uroša Nejakog“ autorski je prilog izdanju, sastavljen uporednim korišćenjem spisa crkvenih životopisaca (Svetog Danila Drugog i njegovih nastavljača, Grigorija Camblaka, Svetog Dimitrija Rostovskog, prepodobnog Justina Popovića) i biografija koje su ispisali istoričari i istraživači (Vladimir Ćorović, Željko Fajfrić i drugi). Treći odeljak pod nazivom „Nemanjići u narodnom sećanju i nadahnuću” svojevrsna je čitanka o Nemanjićima satkana od priča i pesama, molitvi, beseda, putopisa, članaka, eseja i predstavlja nastavak i tumačenje prethodnih poglavlja, živo i besmrtno nemanjićko predanje.

Cela knjiga je obogaćena vrhunskim reprodukcijama drevnih ikona, umetničkim fotografijama i likovnim ostvarenjima, kao i komentarima priređivača u kojima se dopunjuje ono što u osnovnom tekstu nedostaje.