Na sniženju! IZABRANA DELA PETRA KOČIĆA Pogledaj veće

IZABRANA DELA PETRA KOČIĆA

Dostupno

Autor: Petar Kočić

Format: 24x17 cm

Obim: 532 str.

Tvrdi povez sa zlatotiskom, šiveno

Moguća kupovina u više rata.

Za gotovinsko plaćanje 20% popusta.

Besplatna poštarina.

Detaljnije

2 240,00 RSD

-20%

2 800,00 RSD

Više informacija

Petar Kočić (Stričići kod Banjaluke, 1877 – Beograd, 1916), cenjeni srpski pisac, pesnik i političar, istaknuti borac za srpske nacionalne interese i oslobođenje od austrougarske okupacije. Kao propovednik slobode i ljudske pravde, nepoštedno se zalagao za oslobađanje od svih ostataka feudalizma i protiv svakog ekonomskog ropstva.
Kao nacionalni i socijalni revolucionar, Kočić je bio veoma omiljen u narodu, naročito kod napredne omladine. Na Kočića se gledalo kao na jednog od najsmelijih podstrekača srpskog narodnog ponosa i propovednika društvene pravde. Zbog toga su ga državni organi ga često hapsili i krivično gonili kao protivnika države.
Umro je u duševnoj bolnici u Beogradu, ne dočekavši tako željeno oslobođenje za koje se čitavog života zalagao i borio. Pred smrt je u amanet ostavio gorku istinu svog života zapisavši: U ropstvu se rodih, u ropstvu živjeh, u ropstvu, vajme, i umrijeh.

Kao književnik, Kočić je realistički slikar mukotrpnog života bosanskih seljaka i njihov prkosan glas protiv austrijskog okupatora, ličnost u kojoj su neraskidivo povezani pesnik i nacionalni borac. Pisao je čistim narodnim jezikom što je za njega bilo način otpora prema tuđinu i oružje za ostvarenje nacionalnih ciljeva.
Kočićev stil odlikuje realističko oblikovanje stvarnosti, lirizam, jezgrovitost opisa i konciznost izraza, a posebnu snagu daje mu njegov slikoviti i živopisni jezik, narodni jezik koji je on uspešno umetnički oblikovao.

Ovo izdanje izabranih Kočićevih dela sadrži gotovo ceo opus njegovog književnog stvaralaštva – pripovetke, poetske proze i poeziju, kao i odabrane članke, prikaze i zabeleške.