Benito Peres Galdos – RAZBAŠTINJENA Pogledaj veće

Benito Peres Galdos – RAZBAŠTINJENA

Dostupno

Prevod: Dalibor Soldatić

- iz edicije Klasici španskog realizma -

roman

Format: 20,4 x 13 cm
Obim: 510 str.
Meki povez
Pismo: latinica

Detaljnije

770,00 RSD

Više informacija

Modernost u španskoj književnosti nastaje 1881. godine nakon objavljivanja romana Razbaštinjena. Ovim romanom Benito Peres Galdos donosi promišljenu, istorijsku ali i rizičnu odluku: prekida tradiciju poštovanja tehničkih i formalnih aspekata književnih vrsta da bi postigao veći stepen efikasnosti sopstvene ideološke i društveno-političke borbe na polju klasnih sukoba.

Razbaštinjena zauzima povlašćeno mesto u romanesknom korpusu Benita Peres Galdosa, kako zbog toga što predstavlja bogatu riznicu likova tako i po razvijenom spektru inovativnih postupaka koji će biti aktuelni u evropskim romanima XX veka.

Ovaj roman po ko zna koji put svedoči o neizmernom talentu Peres Galdosa, o njegovom umeću da ispriča priču i predstavlja mozaik narativnih tehnika: personalizovani pripovedač, solilokvijum, dramatizovana pripovest, razdvajanje narativnih planova, upotreba drugog lica u pripovedanju...
Zbog svega toga, čitajući ovaj roman imamo utisak da sam život piše knjigu kroz koju se spontano razrešavaju imanentne dileme i problemi.
Razbaštinjena, kao prvi naturalistički roman u španskoj književnosti, ujedno je i revolucionarno delo koje treba iznova čitati da bi se sveobuhvatnije spoznala moderna španska istorija.