SUMNjIVO LICE Pogledaj veće

SUMNjIVO LICE DR

Dostupno

Autor: Branislav Nušić

Format: 17 x 12 cm
Obim: 220 str.
Meki povez
Pismo: latinica

Detaljnije

200,00 RSD

Više informacija

Sumnjivo Lice - humoristično-satirična slika društva, vlasti i birokratije u obrenovićevskom režimu, ali se ova slika može preneti na svako drugo vreme i društvo, na svaku "sumnjivu" državu i njenu "sumnjivu vlast", čime sva zbivanja, likovi i događaji dobijaju neprolaznu umetničku i svevremensku vrednost.

Dr - komedija situacije, koja ismeva malograđanski moral, želju da se bude ono što nismo, po svaku cenu... U momentu kada je beogradski industrijalac Života Cvijović sanjao o tome da svog sina Milorada, doktora filozofije, oženi kćerkom ministra transporta, dobija telegram od Miloradovog profesora iz Hajdelberga, koji želi da ga poseti. Nezgoda je u tome što je u stvari, Velimir siromašan student kojeg je finansirao Života, studirao pod Miloradovim imenom i dobio doktorsku diplomu. Posle niza burnih komplikacija, očajni otac shvata da nauka ne može da se kupi novcem.

I jedna i druga komedija zasnovane su na zameni ličnosti i zabuni, čime Nušić sledi Gogolja kao svoj komediografski uzor.
Savremena publika koja se, i posle više od jednog veka od nastanka komedije, slatko smeje Nušiću i njegovim večno živim i uvek aktuelnim tipovima i karakterima, potvrđuje aktuelnost i svevremenost ovih dela.