Na sniženju! JOVAN DUČIĆ - SABRANA DELA Pogledaj veće

JOVAN DUČIĆ - SABRANA DELA

Dostupno

JOVAN DUČIĆ

SABRANA DELA

Format: 23,5 x 17

Obim: 1634 strane

Tvrdi povez sa zlatotiskom; šiveno

Moguće plaćanje u više rata. 

Za gotovinsko plaćanje POPUST 20%

Besplatna poštarina

Detaljnije

2 240,00 RSD

-20%

2 800,00 RSD

Više informacija

Sadržaj:

BLAGO CARA RADOVANA

JUTRA SA LEUTARA

GRADOVI I HIMERE

VERUJEM U BOGA I SRPSTVO

STAZA PORED PUTA

GROF SAVA VLADISLAVIĆ

PESME

PESME SUNCA
PESME LJUBAVI I SMRTI
CARSKI SONETI
PLAVE LEGENDE

Od „zlatnog doba naše poezije”, čijem je procvatu i razvoju značajno doprineo, Jovan Dučić nesumnjivo zauzima jedno od počasnih mesta u srpskoj književnosti.

Veliki književnik, putnik, državnik i diplomata, prešao je dug put od učitelja po srpskim školama u Austro-Ugarskoj do ambasadora u velikim evropskim gradovima, kao i umetnički put od mladog pesnika u provinciji do velikana srpske književnosti.

Jovan Dučić je prefinjeni simbolista, majstor stiha i elegancije. Njegovo stvaralaštvo odlikuju dva osnovna motiva – priroda i ljubav. Uveo je u srpsku poeziju jedan potpuno nov odnos prema životu i svetu i, kao niko pre njega, visoko uzdigao i razvio motiv ljubavi, koji jednom stranom obuhvata ženu, a drugom prirodu, koja je stalan i najsadržajniji motiv Dučićevog pesništva.

Osim pesama, njegov stvaralački opus sadrži i putopise, aforistiku i filozofske eseje. Njegova proza obiluje suptilnim analizama, duhovnim kontrastima, poetsko-filozofskim kombinacijama i stilskim finesama. U svom izrazu je toliko jak, otmen, diskretan i duhovit, da je odista nadmašio sve što je do njega stvarano u srpskoj lirici.