fbpx

Seksualnost u narodnoj kulturi Stare planine i bliže okoline

Autor:

Dragoljub Zlatković

Pismo:

Ćirilica

Format:

140mm x 200mm

Obim:

224 str.

Povez:

Mek

594,00 RSD Sa PDV-om

Na stanju

Compare
Category:
Podeli preko:

Dragoljub Zlatković – Seksualnost u narodnoj kulturi Stare planine i bliže okoline

U ispovestima najstarijih generacija retke su ispovesti prepune razuzdanosti ili plača nad neostvarenim životom. Sama i nemoćna, baba i udovica u praznoj kući i praznom selu, ni na koga se više ne ljuti. Odavno su je naučili da je sve to sudbina, da je bog tako odredio i da je ženska sudbina vrlo teška, a ona je žensko (Ženskoto, ono je ubibože), pa treba sve da prihvata bez srdžbe. Sama je i samoj sebi nemo prepričava svoj život, koji sve više postaje sličan sestrinom, majčinom i babinom, svodi se na samu suštinu položaja žene. – Dragoljub Zlatković.

„Seksualnost u narodnoj kulturi Stare planine i bliže okoline” je važan dokumentacioni doprinos različitim humanističkim i društvenim disciplinama, ali i knjiga koja će imati brojne čitaoce i van naučnih krugova. – Biljana Sikimić, naučni savetnik Balkanološkog instituta SANU

Do naših dana nedostaje „unutrašnji” pogled na proživljenu seksualnost, na lično iskustvo u seksualnom životu ili iskustvo svojih poznanika. Jedna od prvih knjiga takve vrste jeste predloženi rukopis Dragoljuba Zlatkovića – sabrana kazivanja žena i muškaraca o uvođenju u seksualni život i kasniji odnos prema seksu. Iz sabrane građe može se uočiti da je narodna kultura izgradila određeni obrazac ponašanja, pre svega devojaka, prilikom prvih znakova polne zrelosti, pa do prve bračne noći. – dr Ljubinko Radenković.

Meni

Seksualnost u narodnoj kulturi Stare planine i bliže okoline

594,00 RSD Sa PDV-om

Dodaj u korpu