fbpx

Sumnjivo lice i Dr

Autor:

Branislav Nušić

Pismo:

Latinica

Format:

120mm x 170mm

Obim:

220 str.

Povez:

Mek

220,00 RSD Sa PDV-om

Na stanju

Sumnjivo lice i Dr

Sumnjivo Lice – humoristično-satirična slika društva, vlasti i birokratije u obrenovićevskom režimu, ali se ova slika može preneti na svako drugo vreme i društvo, na svaku „sumnjivu“ državu i njenu „sumnjivu vlast“, čime sva zbivanja, likovi i događaji dobijaju neprolaznu umetničku i svevremensku vrednost.

Dr – komedija situacije, koja ismeva malograđanski moral, želju da se bude ono što nismo, po svaku cenu… U momentu kada je beogradski industrijalac Života Cvijović sanjao o tome da svog sina Milorada, doktora filozofije, oženi kćerkom ministra transporta, dobija telegram od Miloradovog profesora iz Hajdelberga, koji želi da ga poseti. Nezgoda je u tome što je u stvari, Velimir siromašan student kojeg je finansirao Života, studirao pod Miloradovim imenom i dobio doktorsku diplomu. Posle niza burnih komplikacija, očajni otac shvata da nauka ne može da se kupi novcem.

I jedna i druga komedija zasnovane su na zameni ličnosti i zabuni, čime Nušić sledi Gogolja kao svoj komediografski uzor.
Savremena publika koja se, i posle više od jednog veka od nastanka komedije, slatko smeje Nušiću i njegovim večno živim i uvek aktuelnim tipovima i karakterima, potvrđuje aktuelnost i svevremenost ovih dela.

Meni

Sumnjivo lice i Dr

220,00 RSD Sa PDV-om

Dodaj u korpu