fbpx

Promocija „Šljapka“ Dunje Davidović

promocija knjige šljapko

Slikovnica – basna u stihovima „Šljapko” predstavljena je 15. maja u Baču, rodnom mestu autorke Dunje Davidović. Domaćin promocije bila je Biblioteka „Vuk Karadžić” Bač, a program je vodio Vladimir Bosančić, dečiji kompozitor i realizator kulturnih aktivnosti u opštini Bač.

Ovo je prva knjiga za decu autorke i umetnice Dunje Davidović, obogaćena prelepim ilustracijama Ivone Popović, učiteljice iz Sremske Mitrovice. O delu su govorili recenzent David Dako Kecman, pesnik, prozni pisac, esejista, književni i likovni kritičar, i Dimitrije Vidanović u ime izdavača, Pi-press-a. Učenici prvog razreda Marko Sivčević i Nađa Šimunović su čitali odlomke slikovnice, a svojim crtežima su doprineli mališani iz Predškolske ustanove „Kolibri” Vajska.

Muzičari bendova „Nautilus” i „Akustična soba” izveli su nekoliko autorkinih pesama za decu, među kojima su „Najlepšoj Tari”, koju je Dunja napisala za dečiji festival Licidersko srce, i premijerno pesme „Stiže Seka” i „Oda vrtiću”.

„Od strofe do strofe, od slike do slike, kao da se pred nama odmotava filmska priča, sa pričom o pačetu Šljapku i o mačkici Sivki, o lakom plenu i o neukom plivaču, oboje su u (ne)prilici da zarana steknu nauk, pouku od svog, ali i od tuđeg života […]„Šljapko” je svevremena basna ostvarena u stihovima i u klasičnoj formi, onoj što je odraz tradicije koja počiva na poetici pesnika Jovana Jovanovića Zmaja. I ono što je u sadržaju priče ostalo nedorečeno, tek u nagoveštaju, nadograđeno je ilustracijom. U svemu tome neskrivena je i draž, pa i moć slikovnice kao književno-likovne vrste umetničkog dela. Posle ove avanture proizišle iz snovida maštovite autorke Dunje Davidović, nestašnom pačetu Šljapku i brzopletom mačetu Sivki poželimo srećan put do onog mesta koje se zove Poučnik za nezaborav.“

Iz recenzije Davida Kecmana Daka.

Očekuje se još promocija ovog izdanja, a do tada svog „Šljapka“ možete poručiti preko Pi-press online knjižare po promotivnoj ceni na linku u nastavku:

Ostavite odgovor

Meni