fbpx

Pešićeva knjiga u jubilarnoj godini „Pi-press“-a

Svetislav Kari Pešić - Promocija knjige Moja igra moj put

Promocija knjige selektora muške seniorske reprezentacije Srbije i slavnog trofejnog stratega Svetsilava Karija Pešića „Moja igra, moj put“, u izdanju „Pi-press“-a, održana je 12. janura 2022. godine u beogradskom hotelu „Kraun plaza“.

Knjiga je predstavljena kao priča o čoveku koji je stvorio „Beli Harlem“, od Bormija do Indijanapolisa, kao i inovatoru koji je uvek vukao hrabre poteze i učitelju koji iz učenika izvlači sve najbolje.

– Uvek sam kao trener razmišljao da moj posao nije samo da treniram ekipu, da pobeđujem, već sam mislio da mi treneri imamo obavezu da znanje podelimo sa kolegama. Ta ideja se stvorila odavno u meni, da svo to iskustvo, uspehe, razočarenja pretočim u jednu knjigu – rekao je Pešić, koji je inače rođen u Pirotu, gradu u kojem je počeo da se bavi košarkom.

Pešić ne skriva zadovoljstvo što je knjiga štampana u njegovom rodnom gradu za koji ga vezuju brojne lepe uspomene iz detinjstva i mladosti i kojem se uvek rado vraća.

– Uspeli smo da napravimo knjigu, veoma sam ponosan. Zahvaljujem se koautoru novinaru Aleksandru Miletiću i izdavačkoj kući “Pi-pres“ iz Pirota – naglasio je Pešić.

Direktorka Grafičko-izdavačkog društva “Pi-press” Dragana Pejić Ranđelović istakla je da je za svakog izdavača kvalitet morao da bude osnovni kriterijum prilikom odabira dela koje će štampati.

–„Pi-press“ postoji 25 godina i od samog početka, moj suprug Boban i ja trudili smo se da svako naše izdanje ima neki svoj poseban potpis i poruku. Kada govorimo o kvalitetu naših izdanja, onda mislim ne samo na kvalitet pisane reči, već i na izgled i opremu svake knjige, jer mi u našem sastavu imamo i štampariju i kvalitet izrade nam je veoma važan. Tako nismo imali dilemu ni trenutka kada je naš sugrađanin i urednik ovog izdanja Boban Mitić predložio da mi budemo izdavači knjige Svetislava Pešića. I svaki dan rada na knjizi pokazivao je da smo bili u pravu. Priprema knjige donela je mnogo susreta sa gospodinom Pešićem, a svaki susret novo iskustvo, novu lekciju, novo saznanje. Uostalom, biti prvak sveta u kolevci košarke ne može svako, ali jedna generacija na čelu sa Pešićem to je uradila. Njegov put opisan u ovoj knjizi predstavlja udžbenik života, ne samo za košarkaše, već za sve one koje žele da postanu uspešni i koji imaju dovoljno hrabrosti da preuzumu ulogu lidera – rekla na promociji knjige Dragan Pejić Ranđelović.

Iskreno, oštro i emotivno o putu i preprekama do uspeha, kao i o brojnim zajedničkim uspesima sa trofejnim trenerom govorili su Vlade Divac, Dejan Bodiroga i Marko Pešić. Naši veliki asovi Vlade Divac i Dejan Bodiroga su se prisetili prvih trenutaka saradnje sa Pešićem, osvajanja evropskog i svetskog zlata, govorili o njegovoj filozofiji, kakav je autoritet bio, ali i o anegdotama koje su pratile zajednički rad. Putem video poruke prisutnima se prvi obratio čuveni reditelj Emir Kusturica, Pešićev prijatelj, koji je imao vrlo poučno i kvalitetno izlaganje. Zatim je, takođe putem video poruke, Predrag Stojaković čestitao Pešiću na knjizi i zahvalio što je u njoj evocirao emocije i uspomene, ali i to što je podelio dosta informacija za razvoj mladih igrača. Na isti način javio se i Nemanja Bjelica iz San Franciska, sada košarkaš Golden Stejta, koji je rekao da će knjiga dobro doći svima i uz osmeh je dodao da se na leto nada Pešićevom pozivu u reprezentaciju, ako zasluži poziv. U svom videu španski košarkaš Mark Gasol objasnio je koliko je Pešić uticao na njegovu karijeru, baš kao i bivši nemački košarkaš Henrik Ridl. Na kraju je Marko, Pešićev sin, govorio o odnosima otac – sin kada su sarađivali u nemačkim klubovima, kao trener – igrač, a kasnije kao trener i nadređeni, ističući da su Karijevi najveći uspesi u karijeri to što je uradio sa nemačkom reprezentacijom i tamošnjim klubovima.

Promociji su prisustvovale brojne ugledne zvanice iz sveta sporta i košarke: predsednik KSS Predrag Danilović i potpresednici Nenad Krstić i Dušan Projović, direktor muške reprezentacije Dragan Tarlać, legendarni Zoran Slavnić i Božidar Maljković, zatim: Dino Rađa, Đorđe Višacki, Aleksandar Trifunović, Miodrag Babić, Blažo Stojanović, Dragiša Vučinić, Branko Kovačević, Željko Obradović, Dejan Radonjić, Žarko Zečević, Dejan Tomašević, Marko Kešelj, Marko Marinović, Marin Sedlaček, Vladimir Koprivica, Milivoje Karalejić, Milan Gurović, Aleksandar Boričić, Dragan Škrbić i mnogi drugi, a sam događaj izazvao je veliku pažnju medija.

Knjigu Moja igra moj put možete poručiti na ovim linkovima:

Promocija knjige Moja igra moj put – gost Dejan Bodiroga
Promocija knjige Moja igra moj put – gost Vlade Divac
Promocija knjige Moja igra moj put – gost Marko Pešić
Promocija knjige Moja igra moj put – Svetislav Pešić
Intervju Svetislav Pešić – knjiga Moja igra moj put – izdavač Pi-press
Svetislav Pešić gost emisije Šarenica

Ostavite odgovor

Meni