fbpx

Srpske narodne umotvorine

Autor:

Grupa autora

Pismo:

Ćirilica

Obim:

464 str.

Povez:

Tvrd

Format:

125mm x 175mm

Napomena:

Šiveno, Zlatotisak

Odlomak knjige

880,00 RSD1.100,00 RSD Sa PDV-om (-20%)

Na stanju

Compare
Category:
Podeli preko:

Srpske narodne umotvorine – Knjiga poslovica, izreka, zagonetki i pitalica

Ovo je knjiga u kojoj je sakupljeno blago srpske narodne usmene tradicije. Blago koje je nastajalo i čuvalo se vekovima. Najveću zahvalnost što se narodne umotvorine nisu izgubile u tmini minulih vremena dugujemo usmenim pripovedačima koji su, kao čuvari i glasnici kolektivne svesti naroda, sa kolena na koleno, prenosili mudrosti vekova. Ne manja zasluga za očuvanje naših narodnih mudrosti pripada i najvećem sakupljaču svega što ima veze sa narodnim usmenim stvaralaštvom – Vuku Stefanoviću Karadžiću. Neumornim radom, posvećujući svoj život ovom cilju on je skupio i objavio najveći deo narodnih umotvorina, a sve urađeno posle njega samo je mala dopuna njegovom radu. Deo Vukovog rada nalazi se i na stranicama ove knjige.

Iz sadržaja knjige Srpske narodne umotvorine:
Poslovice
Izreke i poslovička poređenja
Pitalice
Zagonetke
  • a) Zagonetke – skrivalice
  • b) Prave zagonetke
  • v) Zagonetke-pitalice
Ovo izdanje možete poručiti i u kompletu – Komplet knjiga Srpska narodna književnost 1 – 5

Usmeno stvaralaštvo predstavlja sintezu narodne književnosti, istorije, običaja, kulture, verovanja i uopšte pogleda na svet. Sinkretizam usmenog kolektivnog stvaralaštva protkan mislima i delima nadarenih, zapaženih individualnih stvaralaca predstavlja ono osnovno, primarno, esencijalno znanje naše srpske književnosti.

Jedna od prvih najznačajnijih ličnosti – Vuk Stefanović Karadžić čini osnovu učenja našeg jezika i književnosti od najranijih dana školovanja, počev od osnovne, srednje škole, preko fakulteta i čitavog čovekovog života. Zabeleživši mnoštvo pesama od nadarenih pevača i pripovedača, sačuvao ih je od zaborava i omogućio dalje čitanje i prenošenje kroz vekove i generacije.

 

Meni

Srpske narodne umotvorine

Srpske narodne umotvorine

880,00 RSD1.100,00 RSD Sa PDV-om (-20%)

Dodaj u korpu