Srpske narodne bajke

Autor:

Grupa autora

Pismo:

Ćirilica

Povez:

Tvrd

Format:

125mm x 175mm

Napomena:

Šiveno, Zlatotisak

660,00 RSD825,00 RSD Sa PDV-om (-20%)

Na stanju

Compare
Podeli preko:

Srpske narodne bajke

Narodne bajke predstavljaju deo usmene književnosti protkane natprirodnim situacijama, događajima i bićima koji se istovremeno mešaju sa stvarnošću, pa je ponekad teško utvrditi granicu. Vuk Stefanović Karadžić ih je nazvao „ženskim pričama ili gatkama”. Bajke su vremenski i prostorno neodređene, i ne može se precizno odrediti ni vreme ni mesto radnje. Često u sebi sadrže elemente starih mitova, kao i obeležja društveno-istorijske sredine u kojima se radnja dešava.

U bajci se nižu napete, neočekivane epizode, kako bi došlo do srećnog kraja. Samim tim radnja u bajkama je uglavnom simetrična.

U ovu zbirku, bajke su unete na autentičnom jeziku, onako kako su izvorno zabeležene, s namerom da se približi duh vremena u kome su nastajale i prikaže raznolikost i „živost” narodnog jezika, kao i bogatstvo različitih dijalekata. Urađene su samo ispravke u pogledu pravopisa i tehničkog uređenja teksta.

Ovo izdanje možete poručiti i u kompletu – Komplet knjiga Srpska narodna književnost 1 – 5

Usmeno stvaralaštvo predstavlja sintezu narodne književnosti, istorije, običaja, kulture, verovanja i uopšte pogleda na svet. Sinkretizam usmenog kolektivnog stvaralaštva protkan mislima i delima nadarenih, zapaženih individualnih stvaralaca predstavlja ono osnovno, primarno, esencijalno znanje naše srpske književnosti.

Jedna od prvih najznačajnijih ličnosti – Vuk Stefanović Karadžić čini osnovu učenja našeg jezika i književnosti od najranijih dana školovanja, počev od osnovne, srednje škole, preko fakulteta i čitavog čovekovog života. Zabeleživši mnoštvo pesama od nadarenih pevača i pripovedača, sačuvao ih je od zaborava i omogućio dalje čitanje i prenošenje kroz vekove i generacije.

 

Meni

Srpske narodne bajke

Srpske narodne bajke

660,00 RSD825,00 RSD Sa PDV-om (-20%)

Dodaj u korpu