fbpx

Novele i pripovetke

Težina 0,35 kg
Prevod:

Katarina Krstić, Milena Zirojević i Ivana Nikolić

Pismo:

Latinica

Format:

130mm x 205mm

Obim:

186 str.

Povez:

Mek

554,40 RSD693,00 RSD Sa PDV-om (-20%)

100 na zalihama

9788660234997

Novele i pripovetke– Leopoldo Alas „Klarin“

Španski realista Leopoldo Alаs „Klarin“ (1852–1901) književnik je istаnčаnog ukusа i rаzvijenih čulа, pаžljivi posmаtrаč i svedok dogаđаjа špаnske svаkodnevice druge polovine XIX vekа, аli i brаnilаc ideаlа prаvde i istine. Leopoldo Alas je posebno cenio kraće prozne forme, novele i pripovetke, smatrajući da se upravo na tom polju u punom sjaju pokazuje veličina talenta jednog književnika.

Novela Pipa (1879) odličan je primer sinteze dva Klarinova stila: beskrupuloznog satiričnog izraza pred kojim je nemoguće sakriti se i umerenog, saosećajnog pristupa likovima, koji su predstavljeni uz dozu humora i moralne angažovanosti. Najbolji primer za ilustraciju koncepta tzv. „uzorne novele“, delo Donja Berta (1892), zasnovano je na istinitom događaju: smrti starice koju je pregazio tramvaj na madridskim ulicama. Ova poznata i značajna španska novela predstavlja pokušaj pisca da se identifikuje s osetljivom i krhkom dušom žene koja postaje žrtva sopstvene dokolice, sanjarenja i predanosti čitanju književnih dela. Treća novela ove antologije, Obmana (1892) predstavlja studiju o nemirnoj i napaćenoj duši mladog filozofa Nikolasa Serana, rastrzanog između razuma i mašte, stvarnosti i obmane.

Pripovetke obuhvaćene ovim prevodilačkim izborom pripadaju različitim zbirkama koje je „Klarin“ priredio u poslednjim decenijama života, a svedoče o piščevim duhovnim, intelektualnim i moralnim krizama kroz koje je prolazio. Ova mala remek-dela španske književnosti XIX veka obrađuju univerzalne teme, čija je aktuelnost očuvana i u savremenom dobu: kritika društvenog i političkog sistema, nemoguća ljubav muškarca i žene koji boluju od neizlečive bolesti, izgubljeno detinjstvo i nostalgija za prošlim vremenima, crkva i vera, kao jedina utočišta odbačenim, marginalizovanim i diskriminisanim članovima zajednice, duhovni nemiri i preispitivanje svrhe postojanja, revolucija, mesto i uloga intelektualca u društvu, ljubav prema porodici

Be the first to review “Novele i pripovetke”

Reviews

There are no reviews yet.

Meni

Novele i pripovetke korica knjige

Novele i pripovetke

554,40 RSD693,00 RSD Sa PDV-om (-20%)

Dodaj u korpu